Tehát következzen egy almás recept! 🙂
Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye a nagymamám által gyakran készített mese almás. A recept a piros Váncza süteményes könyvből van, ami sokak számára ismerős lehet. Isteni a fahéjas-almás illat, ami belengi a konyhát sütéskor és ellenállhatatlanná teszi a süteményt! Én nagyon szeretem a sütőből kivéve, langyosan enni, de másnapra még jobban összeérnek az ízek.
Hozzávalók a tésztához:
½ kg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
20 dkg cukor
1 egész tojás
15 dkg vaj
2 dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
1,5 kg reszelt, nyers alma
ízlés szerint fahéj
1 csomag vaníliás cukor
Kezdjük a töltelék elkészítésével!
- Megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük az almákat. Ez elég hosszadalmas és fárasztó folyamat, de a végén meglátjátok majd, hogy megérte a fáradságot.
- A reszelt almához hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Ízlés szerint fahéjjal ízesítjük, majd állni hagyjuk, amíg összeállítjuk a tésztát.
Most pedig jöhet a tészta összeállítása!
- A lisztet, a sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd hozzákeverjük a cukrot is.
- A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk az előbb összekevert száraz hozzávalókkal. Vigyázva, hogy a vaj ne olvadjon meg.
- Hozzákeverjük az egész tojást, majd a tejföllel simára gyúrjuk a tésztát.
- Kivajazzuk és kilisztezzük a tepsit (én a nagy gáztepsit használtam).
- A tésztát két részre osztjuk és lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyik lapot a nyújtófára feltekerve a tepsibe helyezzük. (Miközben tekeritek fel a tésztát, lisztezzétek be, hogy nehogy összeragadjon!)
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Egyenletesen a tésztára simítjuk az almás tölteléket. Ha túl sok levet eresztett az alma, akkor nyomkodjátok kicsit ki a levet mielőtt a tésztára teszitek.
- A másik tésztalappal betakarjuk a tölteléket.
- A második tojásnak csak a sárgájára lesz szükség. A felső tésztalapot villával megszurkáljuk és a tojás sárgájával megkenjük.
- Az előmelegített sütőben világosbarnára sütjük a süteményt.
A kóstolás pillanata:
Ha esetleg felmerült bennetek a kérdés, hogy miért kiskanál van a képen, itt a válasz: Franciaországban nem létezik a kisvilla és a süteményeket kiskanállal eszik. Ez az elején nagyon furcsa volt számomra, de már megszoktam.
Jó kóstolást mindenkinek! Kisvillával, kiskanállal vagy kézzel, ujjat nyalogatva! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: