Most érik...

Most érik a brokkoli és a póréhagyma!

A mai recept egy őszi quiche brokkolival, póréhagymával és húsos szalonnával.

 

A quiche (ejtsd: kis) nagyon népszerű Franciaországban mivel nagyon jól variálható. Egy kis túlzással kb. mindent beledobálnak, ami a hűtőben található. 🙂 Hidegen és melegen is finom. Egy salátával kiegészítve ebédre is megállja a helyét, hiszen nagyon laktató.

Az alapja egy omlós tészta. Itt, a franciaországi üzletekben készen kapható a tészta, már kinyújtott állapotban. De ne ijedjetek meg, gyorsan elkészíthető házilag is és természetesen sokkal finomabb lesz, mint a bolti verzió.

Minden évszakban a szezonnak megfelelő zöldségekből készíthetjük el a tölteléket, amit leöntünk a tojásos, tejfölös keverékkel és már mehet is be a sütőbe. A tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk hússal, sonkával, különböző sajtokkal. Ha van kedvetek kísérletezgetni, kipróbálhatjátok a kreativitásotokat!

 

Most pedig irány a konyha!

 

Hozzávalók a tésztához:

250 g liszt

1 kávéskanál só

1 csipet kristálycukor

150 g hideg vaj

1 tojás

1 evőkanál tej

02-teszta  

Hozzávalók a töltelékhez:

100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)

2 kisebb póréhagyma

300 – 400 g brokkoli

100 g húsos szalonna

1 diónyi vaj (semmiképpen sem margarin)

2 tojás

2 dl tej

2 evőkanál tejföl

1 csipet szerecsendió

só (ízlés szerint)

01-toltelek

Kezdjük a tészta elkészítésével!

  • Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a csipet cukrot. Majd a darabokra vágott vajat (gyors mozdulatokkal) hozzámorzsoljuk a lisztes keverékhez.
  • Hozzáadjuk a tojást és a tejet.
  • Addig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen össze nem áll. (Azaz már nem ragad a kezedhez, homogén az állaga és sima, fényes a felülete).
  • A tésztából egy kissé lapított gömböt formázunk és folpackba csomagolva, a hűtőben pihentetjük minimum 15-20 percig.

Mi a tésztával ellentétben nem pihenünk 🙂 , hanem elkészítjük a tölteléket.

  • A póréhagymát és a brokkolit megmossuk, és apróra daraboljuk. Majd lassú tűzön, egy serpenyőben, vajon lepirítjuk őket. Nem kell, hogy teljesen megfőzzük a zöldségeket, hiszen a sütőben még sülni fognak. Az a jó, ha még kicsit ropogósak maradnak.

Tipp: Ha van kedvetek két serpenyőt összekoszolni, a brokkolit és a póréhagymát külön edényekben is lepiríthatjátok. Ennek több előnye is van: 1. Más a két zöldség főzési ideje, így mind a kettőt pont olyanra piríthatjátok, amilyenre kell. 2. A két zöldség külön-külön főzve teljesen megőrzi az aromáját. Nem veszik át egymás ízét.

  • Amíg a zöldségek a serpenyő(k)ben pirulnak, kivajazunk egy kb. 28 cm átmérőjű sütőformát. Majd a hűtőből kivett tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  • A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára és a kivajazott formába tesszük. A formába beleigazgatjuk a tésztát, ügyelve arra, hogy körben alaposan odanyomkodjuk a forma széléhez. A formán túllógó felesleges tésztát levágjuk egy késsel vagy a sodrófát a forma peremén végiggörgetve.
  • Alaposan megszurkáljuk a tésztát egy villával. Majd visszatesszük a hűtőbe újabb 15 percre.
  • Ez idő alatt, a húsos szalonnát apró csíkokra vágva, serpenyőben megpirítjuk. Ezek után a felesleges zsiradékot lecsöpögtetve, hagyjuk kihűlni.
  • Egy edényben felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejfölt és a tejet. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
  • Előmelegítjük a sütőt 150°C-ra.
  • Amíg a sütő melegszik, összeállítjuk a quiche-t: A tésztára rétegezzük a póréhagymát, a brokkolit, a megpirított húsos szalonnát és a reszelt sajtot. Ezután az egészre ráöntjük a tojásos keveréket.
  • 1,5 óra alatt 150°C-on készre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

03-quiche

Miután kipróbáltátok a receptet, kommentben írjátok meg, hogy ízlett!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Most érik says:

    Köszönöm a hozzászólást! Örülök, hogy tetszik a recept! Esetleg elkészítetted azóta?

  2. fejesanikó says:

    Még nem próbáltam ki, de nagyon tetszik. Különösen a fázisfotó vagy videó(?) a végén. Nagyon ötletes. (egy másik gasztroblogger) 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!