Most érik a brokkoli és a póréhagyma!

A mai recept egy őszi quiche brokkolival, póréhagymával és húsos szalonnával.

 

A quiche (ejtsd: kis) nagyon népszerű Franciaországban mivel nagyon jól variálható. Egy kis túlzással kb. mindent beledobálnak, ami a hűtőben található. 🙂 Hidegen és melegen is finom. Egy salátával kiegészítve ebédre is megállja a helyét, hiszen nagyon laktató.

Az alapja egy omlós tészta. Itt, a franciaországi üzletekben készen kapható a tészta, már kinyújtott állapotban. De ne ijedjetek meg, gyorsan elkészíthető házilag is és természetesen sokkal finomabb lesz, mint a bolti verzió.

Minden évszakban a szezonnak megfelelő zöldségekből készíthetjük el a tölteléket, amit leöntünk a tojásos, tejfölös keverékkel és már mehet is be a sütőbe. A tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk hússal, sonkával, különböző sajtokkal. Ha van kedvetek kísérletezgetni, kipróbálhatjátok a kreativitásotokat!

 

Most pedig irány a konyha!

Hozzávalók a tésztához:

250 g liszt

1 kávéskanál só

1 csipet kristálycukor

150 g hideg vaj

1 tojás

1 evőkanál tej

 

Hozzávalók a töltelékhez:

100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)

2 kisebb póréhagyma

300 – 400 g brokkoli

100 g húsos szalonna

1 diónyi vaj (semmiképpen sem margarin)

2 tojás

2 dl tej

2 evőkanál tejföl

1 csipet szerecsendió

só (ízlés szerint)

Kezdjük a tészta elkészítésével!

Mi a tésztával ellentétben nem pihenünk 🙂 , hanem elkészítjük a tölteléket.

Tipp: Ha van kedvetek két serpenyőt összekoszolni, a brokkolit és a póréhagymát külön edényekben is lepiríthatjátok. Ennek több előnye is van: 1. Más a két zöldség főzési ideje, így mind a kettőt pont olyanra piríthatjátok, amilyenre kell. 2. A két zöldség külön-külön főzve teljesen megőrzi az aromáját. Nem veszik át egymás ízét.

Jó étvágyat! 🙂

Miután kipróbáltátok a receptet, kommentben írjátok meg, hogy ízlett!

Címkék: ,
Tovább a blogra »