A mai recept egy őszi quiche brokkolival, póréhagymával és húsos szalonnával.
A quiche (ejtsd: kis) nagyon népszerű Franciaországban mivel nagyon jól variálható. Egy kis túlzással kb. mindent beledobálnak, ami a hűtőben található. 🙂 Hidegen és melegen is finom. Egy salátával kiegészítve ebédre is megállja a helyét, hiszen nagyon laktató.
Az alapja egy omlós tészta. Itt, a franciaországi üzletekben készen kapható a tészta, már kinyújtott állapotban. De ne ijedjetek meg, gyorsan elkészíthető házilag is és természetesen sokkal finomabb lesz, mint a bolti verzió.
Minden évszakban a szezonnak megfelelő zöldségekből készíthetjük el a tölteléket, amit leöntünk a tojásos, tejfölös keverékkel és már mehet is be a sütőbe. A tölteléket ízlés szerint gazdagíthatjuk hússal, sonkával, különböző sajtokkal. Ha van kedvetek kísérletezgetni, kipróbálhatjátok a kreativitásotokat!
Most pedig irány a konyha!
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt
1 kávéskanál só
1 csipet kristálycukor
150 g hideg vaj
1 tojás
1 evőkanál tej
Hozzávalók a töltelékhez:
100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy ementáli)
2 kisebb póréhagyma
300 – 400 g brokkoli
100 g húsos szalonna
1 diónyi vaj (semmiképpen sem margarin)
2 tojás
2 dl tej
2 evőkanál tejföl
1 csipet szerecsendió
só (ízlés szerint)
Kezdjük a tészta elkészítésével!
Mi a tésztával ellentétben nem pihenünk 🙂 , hanem elkészítjük a tölteléket.
Tipp: Ha van kedvetek két serpenyőt összekoszolni, a brokkolit és a póréhagymát külön edényekben is lepiríthatjátok. Ennek több előnye is van: 1. Más a két zöldség főzési ideje, így mind a kettőt pont olyanra piríthatjátok, amilyenre kell. 2. A két zöldség külön-külön főzve teljesen megőrzi az aromáját. Nem veszik át egymás ízét.
Jó étvágyat! 🙂
Miután kipróbáltátok a receptet, kommentben írjátok meg, hogy ízlett!