Most érik...

Saját készítésű csoki trüffel karácsonyra

Ha szeretitek a tömény csokoládét, imádni fogjátok a trüffelt, ami igazából egy több, különböző rétegből álló csokigolyó kakaóporban megforgatva.

A legbelül található krémesen lágy csokigolyót egy ropogós csokiréteg veszi körül, majd jön a selymes kakaópor. Hmmm…

Csokiimádóknak kötelező kipróbálni ezt a receptet!

 

Kedvet kaptatok a trüffel-készítéshez? Jöjjön hát a recept!

 

Hozzávalók kb. 24-27 trüffelhez:

150 g 70%-os jó minőségű étcsokoládé

110 ml habtejszín

20 g méz

20 g vaj (nem margarin)

Hozzávalók a bevonathoz:

200 g 70%-os jó minőségű étcsokoládé

80 g cukrozatlan kakópor

 

Figyelem! A csokikrémnek egy estét a hűtőben kell állnia a golyók elkészítése előtt.

00-hozzavalok

  • Egy kis tálkába lereszeljük a 150 g étcsokoládét. Erre azért van szükség, hogy amikor ráöntjük majd a meleg tejszínt, hamar megolvadjon. (Én a reszeléshez a képen látható sajtreszelőt használtam.)

p1070964

  • Lassú tűzön felforraljuk a tejszínt a mézzel és a megreszelt csokoládéra öntjük.
  • Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokoládét a tejszínnel.
  • A vajat kis kockákra vágjuk és a még meleg csokoládés masszához dolgozzuk. Habverővel addig keverjük, amíg egy teljesen homogén, fényes masszát kapunk.
  • A csokoládés masszát egy szögletes tálba öntjük és egy estére a hűtőbe téve hagyjuk kihűlni. (Én egy kb. 17×12 cm-es tálat használtam. Nem baj, ha ettől valamennyivel nagyobb a tálatok. A végeredményen nem változtat semmit. 🙂 )
  • Másnap, előkészítjük a bevonathoz szükséges hozzávalókat és egy tálcát folpackkal bevonva vagy egy tapadásmentes sütőlapot, mint ahogy a képen láthatjátok. (Erről viszont kicsit nehezebb lesz felszedni a trüffeleket).
  • A 200 g étcsokoládét kockákra tördeljük és gőz fölött, időnként megkavargatva, megolvasztjuk.
  • A hűtőből kivett csokoládés masszát megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral. Majd ezután felkockázzuk, úgy hogy 24-27 egyenlő részt kapjunk.

02

  • Bekakaóporozzuk a tenyerünket és a csokimasszából, nagyon gyors mozdulatokkal golyókat formázunk. Vigyázat! Ha túl sokáig söndörgetjük a golyókat, a csokoládé meg fog olvadni a kezünkben.

Tipp: Minden golyó után érdemes egy kis kakaóport a tenyerünkre tenni, hogy ne ragadjon a csokoládé.

  • A csokigolyókat két kiskanál segítségével meghempergetjük a meleg csokoládéban, majd a tálcára téve hagyjuk, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé. 
  • Mikor elkészült az összes étcsokival bevont golyó, 20 percre a hűtőbe tesszük őket, hogy a csokoládéréteg teljesen megdermedjen.

7

  • Gőz fölött újra melegítjük a csokoládét és a hűtőből kivett csokigolyókat egyenként megforgatjuk benne. Majd egyből a kakaóval teli tálba rakjuk őket, hogy a még meleg, folyós csokoládéba beletapadjon a kakaó, és addig hempergetjük őket, amíg a kakaó teljesen be nem vonja a felületüket.

p1070979

  • 10-15 percre hűtőbe rakjuk a kész trüffeleket, hogy megszilárduljanak. Hűtőben tárolva 1-2 hétig simán eláll. De meglátjátok majd, hogy ennél sokkal rövidebb idő alatt el fog fogyni. 🙂

Tipp: A fazékban maradt csokoládéból, (ha még nem nyalogattátok ki teljesen 😀 ) és a megmaradt kakóporból finom kakaót készíthettek.

 

Szeretnél saját készítésű finomságokat ajándékozni karácsonykor? A trüffel, díszdobozba vagy celofánba csomagolva, ideális ajándékötlet. 🙂

truffel

Vigyázat! Abbahagyhatatlanul finom! Érdemes egyből dupla adagot készíteni. 🙂

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!