Ha szeretitek a tömény csokoládét, imádni fogjátok a trüffelt, ami igazából egy több, különböző rétegből álló csokigolyó kakaóporban megforgatva.
A legbelül található krémesen lágy csokigolyót egy ropogós csokiréteg veszi körül, majd jön a selymes kakaópor. Hmmm…
Csokiimádóknak kötelező kipróbálni ezt a receptet!
Kedvet kaptatok a trüffel-készítéshez? Jöjjön hát a recept!
Hozzávalók kb. 24-27 trüffelhez:
150 g 70%-os jó minőségű étcsokoládé
110 ml habtejszín
20 g méz
20 g vaj (nem margarin)
Hozzávalók a bevonathoz:
200 g 70%-os jó minőségű étcsokoládé
80 g cukrozatlan kakópor
Figyelem! A csokikrémnek egy estét a hűtőben kell állnia a golyók elkészítése előtt.
- Egy kis tálkába lereszeljük a 150 g étcsokoládét. Erre azért van szükség, hogy amikor ráöntjük majd a meleg tejszínt, hamar megolvadjon. (Én a reszeléshez a képen látható sajtreszelőt használtam.)
- Lassú tűzön felforraljuk a tejszínt a mézzel és a megreszelt csokoládéra öntjük.
- Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokoládét a tejszínnel.
- A vajat kis kockákra vágjuk és a még meleg csokoládés masszához dolgozzuk. Habverővel addig keverjük, amíg egy teljesen homogén, fényes masszát kapunk.
- A csokoládés masszát egy szögletes tálba öntjük és egy estére a hűtőbe téve hagyjuk kihűlni. (Én egy kb. 17×12 cm-es tálat használtam. Nem baj, ha ettől valamennyivel nagyobb a tálatok. A végeredményen nem változtat semmit. 🙂 )
- Másnap, előkészítjük a bevonathoz szükséges hozzávalókat és egy tálcát folpackkal bevonva vagy egy tapadásmentes sütőlapot, mint ahogy a képen láthatjátok. (Erről viszont kicsit nehezebb lesz felszedni a trüffeleket).
- A 200 g étcsokoládét kockákra tördeljük és gőz fölött, időnként megkavargatva, megolvasztjuk.
- A hűtőből kivett csokoládés masszát megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral. Majd ezután felkockázzuk, úgy hogy 24-27 egyenlő részt kapjunk.
- Bekakaóporozzuk a tenyerünket és a csokimasszából, nagyon gyors mozdulatokkal golyókat formázunk. Vigyázat! Ha túl sokáig söndörgetjük a golyókat, a csokoládé meg fog olvadni a kezünkben.
Tipp: Minden golyó után érdemes egy kis kakaóport a tenyerünkre tenni, hogy ne ragadjon a csokoládé.
- A csokigolyókat két kiskanál segítségével meghempergetjük a meleg csokoládéban, majd a tálcára téve hagyjuk, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé.
- Mikor elkészült az összes étcsokival bevont golyó, 20 percre a hűtőbe tesszük őket, hogy a csokoládéréteg teljesen megdermedjen.
- Gőz fölött újra melegítjük a csokoládét és a hűtőből kivett csokigolyókat egyenként megforgatjuk benne. Majd egyből a kakaóval teli tálba rakjuk őket, hogy a még meleg, folyós csokoládéba beletapadjon a kakaó, és addig hempergetjük őket, amíg a kakaó teljesen be nem vonja a felületüket.
- 10-15 percre hűtőbe rakjuk a kész trüffeleket, hogy megszilárduljanak. Hűtőben tárolva 1-2 hétig simán eláll. De meglátjátok majd, hogy ennél sokkal rövidebb idő alatt el fog fogyni. 🙂
Tipp: A fazékban maradt csokoládéból, (ha még nem nyalogattátok ki teljesen 😀 ) és a megmaradt kakóporból finom kakaót készíthettek.
Szeretnél saját készítésű finomságokat ajándékozni karácsonykor? A trüffel, díszdobozba vagy celofánba csomagolva, ideális ajándékötlet. 🙂
Vigyázat! Abbahagyhatatlanul finom! Érdemes egyből dupla adagot készíteni. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: