A galette des rois, avagy a királyok lepénye egy tradicionális francia desszert. A hagyomány szerint vízkeresztkor fogyasztják, de egész januárban megtalálható a pékségekben. Papírból készült koronával árulják. A leveles tésztájú sütemény egy mandulás krémmel van megtöltve. A krémbe sütés előtt belerejtenek egy porcelánfigurát. Vajon miért? 🙂 Mindjárt kiderül!
A lepényt általában nagy társaságban eszik, családi és baráti összejöveteleken. Illetve a legtöbb munkahelyen is van mindig valaki, aki meglepi a többieket egy galette des rois-val.
A hagyomány szerint pontosan annyi részre vágják a lepényt, ahányan vannak. Ezalatt a legfiatalabb elbújik az asztal alatt, hogy ne lássa hol van a porcelánfigura és ő mondja meg az asztal alól, hogy ki melyik szeletet kapja. Aki megtalálja a porcelánfigurát a saját szeletében, az lesz aznap a király/nő és a fejére kerül a papírkorona.
Nálatok vajon ki fogja viselni a koronát? 🙂
Ha szeretnétek megtudni hogyan alakult ki ez a tradíció, látogassatok el a Paris Now honlapjára, ide kattintva!
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
2 csomag leveles tészta
1 tojás a sütemény megkenéséhez
A mandulakrémhez:
150 g mandulaliszt (darált mandula)
100 g porcukor
15 g kukoricakeményítő
120 g puha vaj
2 tojás
15 g rum (opcionális)
A cukorsziruphoz:
50 g kristálycukor
50 g víz
A játékhoz:
1 db hőálló porcelánfigura vagy egy száraz babszem
1 db papírkorona
A mandulakrém elkészítésével kezdünk:
A galette összeállítása:
Tipp: Tanácsos a krém szélére elhelyezni. Mivel így kevesebb az esély arra, hogy a sütemény felszeletelésekor, vágás közben a késsel eltaláljuk.
Akkor jó a lepény, ha aranybarnára sült a teteje és az alja is. (Ez alkalommal, én az enyémet kicsit túlsütöttem. Néha megesik az ilyen. 🙂 Tehát, még azelőtt vegyétek ki a sütőből, mielőtt ilyen sötétbarnára sülne a tietek is. 🙂 )
Mialatt sül a sütemény, elkészítjük a cukorszirupot:
Tipp: Miután teljesen kihűlt a lepény, én le szoktam fedni folpackkal és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Így a krémtől megpuhul kicsit a leveles tészta.
Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy legközelebb egyből a postaládátokba érkezzen a legújabb recept!
Hol és hogy tudtok feliratkozni? Adjátok meg az email címeteket a jobb oldali sávban található “blogkövetés” rubrikában. (A rubrika a lap tetején található. Ezen bejegyzés első bekezdésével egy vonalban.)