Galette des rois – A királyok lepénye

A galette des rois, avagy a királyok lepénye egy tradicionális francia desszert. A hagyomány szerint vízkeresztkor fogyasztják, de egész januárban megtalálható a pékségekben. Papírból készült koronával árulják. A leveles tésztájú sütemény egy mandulás krémmel van megtöltve. A krémbe sütés előtt belerejtenek egy porcelánfigurát. Vajon miért? 🙂 Mindjárt kiderül! 

A lepényt általában nagy társaságban eszik, családi és baráti összejöveteleken. Illetve a legtöbb munkahelyen is van mindig valaki, aki meglepi a többieket egy galette des rois-val.

A hagyomány szerint pontosan annyi részre vágják a lepényt, ahányan vannak. Ezalatt a legfiatalabb elbújik az asztal alatt, hogy ne lássa hol van a porcelánfigura és ő mondja meg az asztal alól, hogy ki melyik szeletet kapja. Aki megtalálja a porcelánfigurát a saját szeletében, az lesz aznap a király/nő és a fejére kerül a papírkorona.

Nálatok vajon ki fogja viselni a koronát? 🙂

Ha szeretnétek megtudni hogyan alakult ki ez a tradíció, látogassatok el a Paris Now honlapjára, ide kattintva!

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

2 csomag leveles tészta

1 tojás a sütemény megkenéséhez

A mandulakrémhez:

150 g mandulaliszt (darált mandula)

100 g porcukor

15 g kukoricakeményítő

120 g puha vaj

2 tojás

15 g rum (opcionális)

A cukorsziruphoz:

50 g kristálycukor

50 g víz

A játékhoz:

1 db hőálló porcelánfigura vagy egy száraz babszem

1 db papírkorona

 

A mandulakrém elkészítésével kezdünk:

A galette összeállítása:

http://most-erik.tumblr.com/post/155954730298

Tipp: Tanácsos a krém szélére elhelyezni. Mivel így kevesebb az esély arra, hogy a sütemény felszeletelésekor, vágás közben a késsel eltaláljuk.

Akkor jó a lepény, ha aranybarnára sült a teteje és az alja is. (Ez alkalommal, én az enyémet kicsit túlsütöttem. Néha megesik az ilyen. 🙂 Tehát, még azelőtt vegyétek ki a sütőből, mielőtt ilyen sötétbarnára sülne a tietek is. 🙂 )

Mialatt sül a sütemény, elkészítjük a cukorszirupot:

Tipp: Miután teljesen kihűlt a lepény, én le szoktam fedni folpackkal és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Így a krémtől megpuhul kicsit a leveles tészta. 

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy legközelebb egyből a postaládátokba érkezzen a legújabb recept!

Hol és hogy tudtok feliratkozni? Adjátok meg az email címeteket a jobb oldali sávban található “blogkövetés” rubrikában. (A rubrika a lap tetején található. Ezen bejegyzés első bekezdésével egy vonalban.)

Címkék:
Tovább a blogra »