Most érik...

Most érik a hagyma! – Francia hagymaleves

A francia hagymalevesről már mindenki hallott, de hogyan is készül? Most megmutatom nektek!

A hagymaleves régen a pórnép étele volt, mivel a hagyma jól termelhető, olcsó és mindenki számára elérhető volt. Ma, már a legnagyobb éttermek étlapján is megtalálható.

Egy kis érdekesség: Nagy családi összejövetelekkor, éjfélkor, az étkezés lezárásaként gyakran ezt szolgálják fel a franciák.

A köztudattal ellentétben az igazi, tradicionális francia hagymalevesben nincsen tejszín. A leves karakteres ízét a karamellizált hagyma édessége, a fehérbor enyhe savassága és az alaplé íze határozza meg. (Ezért is érdemes házilag készített csirke- vagy marhahús alaplevet használni.)

A francia konyha méltán híres. Ezt az is bizonyítja, hogy ilyen kevés és hétköznapi alapanyagból, milyen ízletes ételt tudtak létrehozni. Igazán érdemes elkészíteni!

Hozzávalók 6 főre:

800 g vöröshagyma

40-50 g vaj

20 g liszt

1,5 dl száraz fehérbor

1,5 l csirke- vagy marhahús alaplé (leveskockával vagy házilag készítve)

1 babérlevél

kakukkfű

só, bors

A tálaláshoz:

jó sok reszelt ementáli sajt 🙂

pirított kenyérkockák

 

  • A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük a képen látható módon.

  • A vajat egy lábasban, lassú tűzön felolvasztjuk. Hozzátesszük a felszeletelt hagymát, megsózzuk és kis tűzön, fedő nélkül, időnként megkevergetve 25-30 percig pároljuk. A leves íze miatt nagyon fontos, hogy vajat használjatok. Olajjal vagy margarinnal készítve, a végeredmény egy kicsit sem fog hasonlítani az igazi, ízletes francia hagymaleveshez.

Mialatt a hagyma párolódik, elkészítjük az alaplevet a leveskockákkal:

  • Felforralunk 1,5 liter vizet és kevergetve feloldjuk benne a leveskockákat.

Ha előre elkészített, házi alaplevet használtok, melegítsétek meg, hogy forró legyen a felhasználáskor.

  • Miután a hagyma üvegesre pirult, ráöntjük a fehérbort és pár percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.

  • Ezután megszórjuk a hagymát a liszttel, jól elkeverjük és pár percig pirítjuk.

  • Majd folyamatosan kevergetve, felöntjük az egészet az alaplével. Babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük.

  • Fedő alatt, lassú tűzön, körülbelül 30 perc alatt készre főzzük a levest.
  • Reszelt sajttal megszórva, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Tálalási változat 1: Ha vannak kis hőálló edényeitek, akkor az abba tálalt, sajttal gazdagon megszórt levest, tegyétek be a sütőbe és grillezzétek rá a sajtot. A sajt alá tehettek egy szelet pirított kenyeret is.

Tálalási változat 2: Egy tepsire helyezzetek pár szelet kenyeret és szórjátok meg őket gazdagon sajttal. Majd sütőbe téve, grillezzétek rá a sajtot a kenyérre. Tálaláskor helyezzétek rá a levesre a sajtos kenyérszeleteket.

Bon appétit! 🙂

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!