Most érik...

Most érik az eper! – Panna cotta mentás eperöntettel

A panna cotta egy vaníliás tejszínből készülő, sütés nélküli, olasz édesség. A neve szó szerinti fordításban “főtt tejszínt” jelent. Szezontól függően különböző öntetekkel tálalhatjuk. Mivel itt az eperszezon, én most egy mentás eperöntetet csináltam hozzá.

Villámgyorsan elkészíthető, próbáljátok ki!

 

Hozzávalók 4-6 főre:

(attól függően, hogy mennyire vagytok torkosak 🙂 )

 

A panna cottához:

5 dl 30%-os habtejszín

1 db vaníliarúd

35 g kristálycukor

3 lapnyi zselatin ( 5-6 g) 

Az eperöntethez:

400 g eper

2 evőkanál friss citromlé

2 evőkanál kristálycukor

friss mentalevél

 

A panna cotta elkészítése:

  • A habtejszínt egy kis lábasba öntjük (amiben később fel fogjuk forralni).
  • A vaníliarudat hosszában kettévágjuk és egy késsel kikaparjuk a magjait. A magokat és magát a rudat is a tejszínbe rakjuk.

Tipp: Hogy jobban átvegye a vanília ízét a tejszín, egy éjszakára tegyétek a hűtőbe lábasostól az egészet. Fedjétek le azért valamivel, hogy a hűtőben lévő többi dolog illatát ne vegye át. 🙂

  • A  tejszínt, a vaníliarúddal benne, lassú tűzön felforraljuk. Miután felforrt, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
  • Levesszük a tűzről és egy kis lyukú szűrőn átszűrjük, hogy a belekerült kis vaníliarúd darabokat kiszedjük. Ezután hagyjuk, hogy a tálban langyosra hűljön az átszűrt tejszín.
  • Ezalatt a zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatva felpuhítjuk. Amikor megpuhultak a lapok, kézzel kicsavarjuk belőlük a vizet és a langyos tejszínbe tesszük őket. Majd egy kézi habverő segítségével addig keverjük, amíg a lapok teljesen fel nem olvadtak.

Fontos, hogy a zselatint ne a forró tejszínbe keverjétek, mert úgy elveszíti a kocsonyásító képességét.

  • Az így kapott krémet egyből poharakba öntjük, mielőtt még a zselatin dolgozni kezdene 🙂 . Utána hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd folpackkal lefedve, legalább 4 órára hűtőbe tesszük.

A mentás eperöntet elkészítése:

  • Az epreket megmossuk, megpucoljuk és félbevágva egy kis lábasba tesszük.
  • Meghintjük a cukorral és ráöntjük a frissen facsart citromlevet.
  • Lassú tűzön, időnként kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az apróra darabolt mentaleveleket. Én 3 nagyobb mentalevelet tettem ebbe a mennyiségbe.
  • Az egészet összeturmixoljuk és hagyjuk kihűlni. Hűtőben több napig eláll.

Tálaláskor az eperöntetet a megdermedt panna cottára öntjük. Tetszés szerint mentalevéllel és eperdarabokkal díszítjük.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!