Most érik az eper! – Panna cotta mentás eperöntettel
A panna cotta egy vaníliás tejszínből készülő, sütés nélküli, olasz édesség. A neve szó szerinti fordításban “főtt tejszínt” jelent. Szezontól függően különböző öntetekkel tálalhatjuk. Mivel itt az eperszezon, én most egy mentás eperöntetet csináltam hozzá.
Villámgyorsan elkészíthető, próbáljátok ki!
Hozzávalók 4-6 főre:
(attól függően, hogy mennyire vagytok torkosak 🙂 )
A panna cottához:
5 dl 30%-os habtejszín
1 db vaníliarúd
35 g kristálycukor
3 lapnyi zselatin ( 5-6 g)
Az eperöntethez:
400 g eper
2 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál kristálycukor
friss mentalevél
A panna cotta elkészítése:
- A habtejszínt egy kis lábasba öntjük (amiben később fel fogjuk forralni).
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk és egy késsel kikaparjuk a magjait. A magokat és magát a rudat is a tejszínbe rakjuk.
Tipp: Hogy jobban átvegye a vanília ízét a tejszín, egy éjszakára tegyétek a hűtőbe lábasostól az egészet. Fedjétek le azért valamivel, hogy a hűtőben lévő többi dolog illatát ne vegye át. 🙂
- A tejszínt, a vaníliarúddal benne, lassú tűzön felforraljuk. Miután felforrt, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
- Levesszük a tűzről és egy kis lyukú szűrőn átszűrjük, hogy a belekerült kis vaníliarúd darabokat kiszedjük. Ezután hagyjuk, hogy a tálban langyosra hűljön az átszűrt tejszín.
- Ezalatt a zselatinlapokat egy nagy tál hideg vízbe áztatva felpuhítjuk. Amikor megpuhultak a lapok, kézzel kicsavarjuk belőlük a vizet és a langyos tejszínbe tesszük őket. Majd egy kézi habverő segítségével addig keverjük, amíg a lapok teljesen fel nem olvadtak.
Fontos, hogy a zselatint ne a forró tejszínbe keverjétek, mert úgy elveszíti a kocsonyásító képességét.
- Az így kapott krémet egyből poharakba öntjük, mielőtt még a zselatin dolgozni kezdene 🙂 . Utána hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd folpackkal lefedve, legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
A mentás eperöntet elkészítése:
- Az epreket megmossuk, megpucoljuk és félbevágva egy kis lábasba tesszük.
- Meghintjük a cukorral és ráöntjük a frissen facsart citromlevet.
- Lassú tűzön, időnként kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk az apróra darabolt mentaleveleket. Én 3 nagyobb mentalevelet tettem ebbe a mennyiségbe.
- Az egészet összeturmixoljuk és hagyjuk kihűlni. Hűtőben több napig eláll.
Tálaláskor az eperöntetet a megdermedt panna cottára öntjük. Tetszés szerint mentalevéllel és eperdarabokkal díszítjük.