A clafoutis (ejtsd klafuti) egy francia cseresznyés sütemény.
Egy pudinghoz hasonló, de attól jóval szilárdabb, ruganyos “tésztája” van. Nincs igazi, morzsolódó tésztája, mint például egy piskótának.
Az állaga kicsit szokatlan lehet elsőre. Emiatt vannak sokan, akik nem is szeretik. Igazából ki kell próbálni, hogy megtudjátok, ti melyik táborba tartoztok.
Az eredeti recept szerint a cseresznyéket magostól rakjuk a süteménybe, így nem áztatják el a tésztát és jó levesesek maradnak. Természetesen, ha valaki nem akarja megkockáztatni, hogy véletlenül ráharapjon egy magra és a foga bánja a dolgot, nyugodtan kimagozhatja a cseresznyét.
Hozzávalók egy kb. 22 cm átmérőjű formához:
500 g cseresznye
60 g kristálycukor + 1 evőkanálnyi a forma megszórásához
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
150 g liszt
4 dl tej
1 csipet só
vaj a forma kivajazásához
Elkészítés:
- Megmossuk és lecsöpögtetjük a cseresznyéket.
- Kivajazzuk a formát és meghintjük kristálycukorral. Majd egy rétegben telepakoljuk cseresznyével.
- Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót.
- Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat.
- Egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve, apránként hozzáadjuk a tejet. Addig keverjük, míg egy homogén, palacsintatésztához hasonló tésztát kapunk.
- Ráöntjük a folyékony tésztát a cseresznyére.
- 35-40 percig sütjük 200 °C-on. A sütemény tetejének szép aranybarnának kell lennie. Langyosan vagy hidegen is fogyasztható.
Nekem sütés közben elkezdett kimászni a tészta a formából. Ha nektek is ezt csinálná, ne ijedjetek meg! Nem rontottatok el semmit. 🙂
Miután kipróbáltátok a receptet, írjátok meg, hogy ti a clafoutis-t szeretők táborába tatoztok-e!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: