A clafoutis (ejtsd klafuti) egy francia cseresznyés sütemény.
Egy pudinghoz hasonló, de attól jóval szilárdabb, ruganyos “tésztája” van. Nincs igazi, morzsolódó tésztája, mint például egy piskótának.
Az állaga kicsit szokatlan lehet elsőre. Emiatt vannak sokan, akik nem is szeretik. Igazából ki kell próbálni, hogy megtudjátok, ti melyik táborba tartoztok.
Az eredeti recept szerint a cseresznyéket magostól rakjuk a süteménybe, így nem áztatják el a tésztát és jó levesesek maradnak. Természetesen, ha valaki nem akarja megkockáztatni, hogy véletlenül ráharapjon egy magra és a foga bánja a dolgot, nyugodtan kimagozhatja a cseresznyét.
Hozzávalók egy kb. 22 cm átmérőjű formához:
500 g cseresznye
60 g kristálycukor + 1 evőkanálnyi a forma megszórásához
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
150 g liszt
4 dl tej
1 csipet só
vaj a forma kivajazásához
Elkészítés:
Nekem sütés közben elkezdett kimászni a tészta a formából. Ha nektek is ezt csinálná, ne ijedjetek meg! Nem rontottatok el semmit. 🙂
Miután kipróbáltátok a receptet, írjátok meg, hogy ti a clafoutis-t szeretők táborába tatoztok-e!