Tiramisu – Dobjál föl!
Ma egy olasz desszert, a tiramisu receptjét osztom meg veletek.
Kezdjük egy kis szóelemzéssel! Gimiben az olasz szakkörön magyarázta el egyszer a tanárnő, hogy a tiramisu szó jelentése kb. annyit tesz magyarul, hogy “dobjál föl!”(tirare=húzni, mi=engem, sù=fel). Gondolom, hogy az egyik hozzávaló, az élénkítő hatású kávé miatt nevezhették így el. Vagy csak azért, mert annyira finom, hogy pár falat után, egyből jobb kedvre derül az ember. 🙂
Hozzávalók 8 főre:
500 g mascarpone
6 nagyon friss tojás
120 g cukor
kb. 6 dl erős kávé
kb. 60 db babapiskóta (~400 g)
cukrozatlan kakaópor
A krém elkészítésével kezdünk:
- A tojásokat feltörjük, külön edénybe rakva a sárgáját és a fehérjét.
- A tojásfehérjét habbá verjük a cukormennyiség felével.
- A tojássárgákhoz hozzáadjuk a cukormennyiség másik felét, és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és addig keverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
- A mascarponés krémbe belekeverjük a fehérjehab negyedét, ezzel fellazítva azt. Majd óvatos mozdulatokkal a maradék habot beleforgatjuk a krémbe, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.
- A kész krémnek valahogy így kell kinéznie 🙂 :
Jöhet a tiramisu összeállítása! Én egy 30 cm x 25 cm-es tálat használtam.
- A kávét egy mélytányérba vagy tálba öntjük, ami elég széles ahhoz, hogy a babapiskóta hosszában beleférjen.
- A babapiskótákat egyesével, 1-2 másodpercre belemártjuk a kávéba. Én nem szoktam teljesen belemeríteni őket, csak félig. Így nem áznak túl el.
- A tálat egy rétegben telepakoljuk a kávéba mártott babapiskótákkal, úgy hogy a kávés felük lefele legyen. Ideális esetben a babapiskóta méretének a sokszorosa a tál hossza és a szélessége, így nem kell tördelni a piskótákat. Nekem nincs sajnos ilyen tálam, úgyhogy ahova nem fért egész babapiskóta, oda törtem egy rövidebbet. 🙂 A végeredményen ez nem fog látszani. 🙂
- Ezután a krém harmadát a babapiskótákra kanalazzuk, elegyengetjük és megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral.
- A folyamatot megismételve készítünk még két ugyanilyen réteget, ahogy a képsoron látszik. Elvileg minden rétegnél 90 fokkal elforgatva, azaz az előző piskótarétegre merőlegesen rakjuk a babapiskótákat.
- 3-4 órára hűtőbe tesszük a tiramisut és utána szeletekre vágva tálaljuk.
Jó kóstolást! 🙂