Most érik...

Tiramisu – Dobjál föl!

Ma egy olasz desszert, a tiramisu receptjét osztom meg veletek.

Kezdjük egy kis szóelemzéssel! Gimiben az olasz szakkörön magyarázta el egyszer a tanárnő, hogy a tiramisu szó jelentése kb. annyit tesz magyarul, hogy “dobjál föl!”(tirare=húzni, mi=engem, sù=fel). Gondolom, hogy az egyik hozzávaló, az élénkítő hatású kávé miatt nevezhették így el. Vagy csak azért, mert annyira finom, hogy pár falat után, egyből jobb kedvre derül az ember. 🙂

 

Hozzávalók 8 főre:

500 g mascarpone

6 nagyon friss tojás

120 g cukor

kb. 6 dl erős kávé

kb. 60 db babapiskóta (~400 g)

cukrozatlan kakaópor

A krém elkészítésével kezdünk:

  • A tojásokat feltörjük, külön edénybe rakva a sárgáját és a fehérjét.

  • A tojásfehérjét habbá verjük a cukormennyiség felével.

  • A tojássárgákhoz hozzáadjuk a cukormennyiség másik felét, és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és addig keverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.

  • A mascarponés krémbe belekeverjük a fehérjehab negyedét, ezzel fellazítva azt. Majd óvatos mozdulatokkal a maradék habot beleforgatjuk a krémbe, ügyelve arra, hogy ne törjük össze.

  • A kész krémnek valahogy így kell kinéznie 🙂 :

 

Jöhet a tiramisu összeállítása! Én egy 30 cm x 25 cm-es tálat használtam.

 

  • A kávét egy mélytányérba vagy tálba öntjük, ami elég széles ahhoz, hogy a babapiskóta hosszában beleférjen.
  • A babapiskótákat egyesével, 1-2 másodpercre belemártjuk a kávéba. Én nem szoktam teljesen belemeríteni őket, csak félig. Így nem áznak túl el.
  • A tálat egy rétegben telepakoljuk a kávéba mártott babapiskótákkal, úgy hogy a kávés felük lefele legyen. Ideális esetben a babapiskóta méretének a sokszorosa a tál hossza és a szélessége, így nem kell tördelni a piskótákat. Nekem nincs sajnos ilyen tálam, úgyhogy ahova nem fért egész babapiskóta, oda törtem egy rövidebbet. 🙂 A végeredményen ez nem fog látszani. 🙂
  • Ezután a krém harmadát a babapiskótákra kanalazzuk, elegyengetjük és megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral.
  • A folyamatot megismételve készítünk még két ugyanilyen réteget, ahogy a képsoron látszik. Elvileg minden rétegnél 90 fokkal elforgatva, azaz az előző piskótarétegre merőlegesen rakjuk a babapiskótákat.

  • 3-4 órára hűtőbe tesszük a tiramisut és utána szeletekre vágva tálaljuk.

Jó kóstolást! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!